Blogg
Tankar om varför vi är som vi är
Du blir vad du äter
På samma sätt som din kropp påverkas av vad du äter påverkas ditt psykiska välmående av vad du läser och tittar på. Kanske är det dags att börja tänka på en mental diet?
Därför fungerar terapi
Ditt minne fungerar inte som en hårddisk, och tur är det, för annars skulle terapi inte fungera.
Är inte terapi bara för sjuka?
De flesta ser på terapi som något som bara är till för sjuka, eller nåt man gör när “allt verkligen gått åt helvete”. Men det finns faktiskt fler anledningar att gå i terapi.
Du behöver en att-inte-göra-lista
Alla har att-gör-listor, om så bara i huvudet. Betydligt färre har däremot en att-INTE-göra-lista. Vilket är lite synd, för den är på sätt och vis ännu viktigare.
Gör terapi problem av det som är normalt?
Terapi leder nästan alltid till att du förstår och tar mer hänsyn till dina egna behov – vilket inte alltid är så populärt om omgivningen lärt sig ta dig för given.
Viljestyrka är inte en strategi
– Det är väl bara att göra’t! sa min kollega med uppfordrande blick när jag erkände att jag ibland har svårt att komma igång med saker jag bestämt mig för att göra. Som att allt som krävs är viljestyrka.
Därför är terapeuter så intresserade av din mamma
Freud frågade om sina klienters mammor. Idag frågar terapeuter hur det såg ut hemma. Men det handlar om samma sak – varför frågar terapeuter om din barndom?
Så väljer du mellan terapi och coaching
Även om både coaching och terapi arbetar med psykologiska hinder och motstånd, så är det mycket som skiljer i fokus och tillvägagångssätt.
Mitt liv är perfekt, ändå är det nåt som skaver
Många som kontaktar mig börjar med att ursäkta sig för att de inte tycker att de varit med om något tillräckligt hemskt. Men att gå i terapi är ingen tävling där den som mår sämst “vinner” en plats.
Så tacklar du känslan av hopplöshet
– Hjälp, har vi gått och blivit fat and unhappy? frågade en god vän till mig på LinkedIn. Det fick mig att tänka på ett TED-talk om Resilience och 3 strategier för att hantera känslor av hopplöshet.
Att välja är att avstå
Innan du börjar genomföra din plan är det viktigt att fundera igenom vad du kommer att behöva avstå från. Och om det är värt det.
Det SMARTa sättet att sätta mål
SMARTa mål är inget annat än att konkretisera exakt vad dina drömmar egentligen handlar om.
Sluta fokusera på dina mål
Vi får ofta höra att vi ska “fokusera på målet” för att lyckas. Men tänk om det rådet är helt fel? Om det faktiskt försvårar långsiktig förändring?
Nyckeln till att lyckas är att våga vara dålig
“Det är ingen mening att göra nåt om jag inte kan göra det bra.” Tycker du så är risken att du blir kvar i soffan de dagar motivationen tryter. Det finns ett bättre sätt.
Lycka är inget normaltillstånd
Överallt matas vi med bilder av att lycka är ett normaltillstånd och att är vi inte lyckliga måste det vara något fel. Men ett gott liv består av mycket mer än bara lycka.
Sanningen är inte alltid viktigast
Vi kan inte alltid lita på våra minnen. Vi missuppfattar saker och glömmer – så varför fokuserar terapi så mycket på våra minnen?
Så hittar du rätt terapeut – 5 tips
Hur hittar du en terapeut, och hur vet du om terapeuten är rätt för just dig? 5 tips som gör valet enklare.
Du förtjänar att må bra
Är det normalt att ständigt bara bita ihop och gå vidare? Hur vet man om man behöver coaching eller terapi? Det är normalt att livet går upp och ned, men om antalet dåliga dagar helt tar överhanden är det dags att göra något.
Lev ditt liv som du vill
De flesta har någon gång tänkt ”det är bara sån jag är”. Ofta när något inte riktigt blev som man ville. Kanske bröt man nyårslöftet om att sluta äta godis eller gå till gymmet tre gånger i veckan redan efter ett par veckor. Men tänk om det inte alls är sån du är – tänk om det bara är så du lärt dig vara?
Så lyckas du med nyårslöftet
Nyårslöftet har ett oförtjänt dåligt rykte, kanske för att så många misslyckas med det. Men det finns knep som väsentligt ökar chansen att lyckas – här kan du lära dig hur du gör för att hålla ditt nyårslöfte.