Så lyckas du med nyårslöftet
Det här nyåret firade jag i Folkhälsomyndighetens tecken, men eftersom vi redan haft Covid kostade vi ändå på oss att fira med ett par nära vänner.
– 2020 var ett j-a skitår, men nu är det 2021 och i år ska jag äntligen ska börja träna. Gott. Nytt. ÅÅÅR!!! utropade en jämnårig gentleman som ska få förbli anonym.
– Jag tror inte på nyårslöften, det blir ändå aldrig något av dem, replikerade en jämnårig kvinna.
Sedan följde en diskussion om nyårslöftenas vara eller icke vara som pågick ända tills vi hittade ett mindre brännbart ämne att diskutera.
Men det fick mig att fundera lite på det här med vanor. För de flesta nyårslöften handlar om en vana man vill börja eller sluta med – träna, äta hälsosamt, stressa mindre, läsa böcker mer, sluta röka. Även när nyårslöften handlar om något konkret mål förutsätter de oftast att man lägger sig till med nya vanor.
Men det finns saker vi aldrig hann prata om där på nyårsnatten. Tips som väsentligt ökar chansen för att lyckas. Du behöver inte använda alla för att lyckas, även om du bara använder ett av dem kommer dina chanser att lyckas öka!
Hacka din självbild
Våra värderingar och hur vi uppfattar oss själva – vår identitet eller självbild – är några av de starkaste drivkrafterna vi har. För att lyckas behålla en ny vana måste den alltså stämma med vår självbild. Det är stor skillnad på att tänka ”jag bantar” och att tänka ”jag är en sån som äter hälsosamt”. Den som bantar har tagit en tillfällig paus från sitt vanliga liv, medan den som äter hälsosamt har gjort ett livsstilsval.
Men det är inte bara så att vår självbild påverkar vad vi gör – de goda nyheterna är att vad vi gör även påverkar vår självbild. Börjar du intala dig själv att du går på gym – och sedan bekräftar det genom att faktiskt gå till gymmet – kommer din självbild så småningom att förändras till att du är ”en sån som går på gym”.
Var tydlig med vad du ska göra
Vanor är automatiska beteenden, men det blir ju inte automatiskt om vi varje gång måste stanna upp och fundera på vad det är vi egentligen ska göra. ”Jag ska träna mer” gör att du behöver fundera varje gång. Vad ska du träna? Var? Vilken tid/vilka dag(ar)? Lovar du dig själv att ”gå till gymet på adress x på måndagar och onsdagar klockan 18.00 och genomföra pass X” behöver du inte fundera – då vet du exakt vad du ska göra.
Gör det lätt att lyckas
I början när du försöker skaffa en ny vana är det viktigt att du får många möjligheter att lyckas och att det inte blir något avbrott i vanan. Du måste tillåta dig själv att vara dålig ibland. Ska du börja träna regelbundet är det därför mycket bättre att du börjar träna en gång i veckan och kan känna stolthet över att hålla i det, än att du sätter upp ett mål om att träna fem gånger i veckan som du misslyckas med efter en vecka. ”Men det räcker ju inte för att komma i form” tänker du kanske, och det är rätt. Men två saker: i början är det viktigaste att etablera vanan. Och – är du väl i gymlokalen med träningskläderna på är sannolikheten stor att du faktiskt lyfter lite vikter.
Sluta på topp
Du vill förknippa din nya vana med något positivt. Det är bättre att du gör två armhävningar på knä och känner dig nöjd över att du gjorde något, än att göra armhävningar tills du får blodsmak i munnen. Du kommer att minnas båda upplevelserna, men bara den ena kommer att kännas lockande att göra om. I början är inte poängen att komma i form – poängen är att du ska bli ”en sån som går på gym”.
Ha en plan B
Det är lätt att hitta anledningar att bryta en god vana – de ger ju oftast inte omedelbar tillfredsställelse. ”Jag är ju på resa, det regnar ju, bilen har gått sönder, jag är för trött, jag har inte lust …” Har du inte förutsett de här hindren måste du fundera på dem när de uppstår, vilket kan vara både jobbigt och svårt. Har du redan tänkt ”om bilen är sönder eller om min partner behöver den kan jag ta bussen istället” blir det lättare.
Skriv ett kontrakt
Ta hjälp av en vän som håller dig ansvarig. ”Jag deponerar 2 000 kronor hos Anders. Om jag inte gör x, y och z skall Anders skänka pengarna i mitt namn till [namnet på en organisation du avskyr].”
Till sist – var snäll mot dig själv
Att börja med en ny vana är inte lätt och de flesta misslyckas några gånger innan de lyckas. Det är normalt. Och det hjälper tyvärr inte att skälla på sig själv. Det är mycket bättre att istället ta fasta på vad du faktiskt lyckats med. Har du nått ditt mål tre veckor på raken men misslyckats den fjärde – fokusera på att du faktiskt klarade det tre veckor på raken och se om du kan överträffa det nästa gång.
Lycka till!