Är inte terapi bara för sjuka?
Faktiskt inte, och om ett ögonblick berättar jag om sex anledningar till varför, men först skulle jag vilja att du gör en kort och lätt övning. Slut ögonen i några sekunder och tänk på en person som du tycker borde gå i terapi. Varför tycker du det?
Gissningsvis tänkte du på någon som mår fruktansvärt dåligt, eller som varit med om en situation eller händelse som är svår eller traumatisk.
Och det är naturligtvis helt rätt. Människor som har varit med om svåra eller traumatiska händelser eller som mår riktigt dåligt, eller som inte fungerar i vardagen, kan verkligen bli hjälpta av terapi.
Men i och med att så många förknippar terapi med psykisk sjukdom eller traumatiska händelser, är det lätt att glömma att människor inte bara har två känslolägen. Vi mår inte antingen fantastiskt eller fruktansvärt, lika lite som fysisk hälsa handlar om att antingen kunna springa ett maraton eller dras med 40 kg övervikt.
De flesta är idag ganska medvetna om sin fysiska hälsa. Visst väntar vi med att söka vård tills vi blir sjuka, men vi vet också att även om vi är friska så behöver vi tänka på vad vi äter och hur mycket vi rör på oss. När det gäller vår mentala hälsa har de flesta däremot en annan inställning. Terapi är ofta något man väntar med tills “allt verkligen gått åt helvete”.
Så varför skulle man vilja gå i terapi om man inte är sjuk? Här nedan har jag listat sex anledningar till varför friska går i terapi. Kan du komma på några fler? Skriv i så fall gärna i kommentarerna.
1. En terapeut är objektiv om dina problem
De flesta av kan bara tänka oss att prata om våra problem med någon vi litar på – men det betyder ju nästan alltid att det är någon som står dig nära, som kanske kommer påverkas av det du säger.
För en terapeut står inget på spel, de kommer inte personligen påverkas av ditt problem. Därför har de mycket större möjligheter att se på problemet objektivt. En terapeut har dessutom en långtgående tystnadsplikt, så du kan lita på att det du säger stannar i rummet.
2. Det kan hjälpa dig att tänka klart kring stora livsbeslut
En del människor går i terapi i åratal eller hela livet, men för de flesta fungerar terapi som ett stöd under tuff period i livet. Du kanske bara behöver någon som hjälper dig tänka igenom ett svårt beslut om din karriär eller en relation. Att ha någon som kan lyssna och visa empati och som är van att hantera svåra känslor och reda ut problem kan vara till stor hjälp i såna situationer.
3. Det kan hjälpa dig att kommunicera bättre
Att kommunicera, speciellt med människor som står dig nära, är inte alltid helt lätt. Även människor som normalt sett inte ser sig själva som särskilt ängsliga kan tycka att det är svårt. Terapi är ett sätt att fritt och helt utan risk ge uttryck för det du känner, och att sedan få hjälp att lära dig hur du förvandlar dessa nakna känslouttryck till effektiv kommunikation.
4. Det kan hjälpa dig att bli bättre på att hantera svåra samtal och situationer
De flesta människors första reaktion när de får obehagliga känslor eller går igenom svåra situationer är att så snabbt som möjligt ta sig därifrån. Men en del av terapi är just att lära sig att hantera obehagliga känslor utan att genast vilja fly. Att vara OK trots att det är obehagligt. Det är en färdighet som man kan ha mycket nytta av både i hemmet och i sitt yrkesliv.
5. Det kan hjälpa dig att identifiera personliga mönster
Att se återkommande tankemönster hos oss själva är oerhört svårt, men det är precis det som en duktig terapeut hela tiden övar på att göra. När en terapeut har lärt känna dig kan de inte bara hjälpa dig att identifiera återkommande tankemönster, men även utforska möjliga förklaringar till var de kommer ifrån.
När du väl upptäckt de här tankemönstren blir de lättare att känna igen i ditt dagliga liv, och då kan du själv bestämma om de hjälper eller begränsar dig.
6. Terapeuten är en person som alltid ser till ditt bästa
Din terapeut kommer alltid att lyssna på dig utan att döma eller värdera, och de kommer alltid att vilja det som är bäst för dig. Till skillnad från en vänskap, som är en ömsesidig relation där båda parter finns där för varandra, så handlar relationen med din terapeut enbart om dig, utan att du behöver tänka på att återgälda det eller finnas där för dem. Inte så att de bara kommer att säga det du vill höra – men de kan hjälpa dig att få insikt i varför du reagerar och tänker som du gör, även om det ibland är tufft att höra.
Din terapeut vill hjälpa dig att nå dina mål, få ett bättre liv och mer givande relationer, och de kommer finnas där för dig i vått och torrt.
Gillade du den här texten? Då kommer du antagligen även att tycka om mitt tidigare blogginlägg om att du förtjänar att må bra.