Viljestyrka är inte en strategi
– Det är väl bara att göra’t! sa min kollega med uppfordrande blick när jag erkände att jag ibland har svårt att komma igång med saker jag bestämt mig för att göra. Som att allt som krävs är viljestyrka.
Viljestyrka är något som de flesta av oss har en relation till. När vi ser en person med sammanbitna käkar ta sig igenom svårigheter för att till sist lyckas ser vi det ofta som ett tecken på enorm viljestyrka. Och när vi själva misslyckas med något ser vi det som ett tecken på att vi själva inte har tillräcklig viljestyrka. Vi tänker kanske “om jag bara hade lite starkare vilja …” eller “vill man bara tillräckligt mycket går det”.
Så hur förklarar man då alla som inte når sina mål? De som inte går ner i vikt, de som inte tar sig ut i spåret, de som inte går till gymmet, som inte kan sluta röka. De som inte kan sluta med sina ovanor? Vill de bara inte tillräckligt?
Viljestyrka är en resurs, inte en egenskap
Det finns inga enkla svar på de frågorna, för det finns mängder av orsaker till varför vi inte genomför de saker vi föresatt oss att göra, men en av förklaringarna är att vi förlitar oss alldeles för mycket på vår viljestyrka. Vi ser viljan som en egenskap, lika oföränderlig som ögonfärg, när den i själva verket är mer som en resurs. En resurs som kan ta slut och som du inte alltid har tillgång till.
Viljestyrka är alltså nödvändigt om du vill göra något – men det är inte en strategi.
Ny forskning visar att vi alla har begränsat med viljestyrka. Viljestyrkan fylls på under natten, som en hink med vatten, och varje dag vaknar vi med en viss mängd som ska räcka hela dagen. Och i samma ögonblick som du vaknar börjar du ösa ur den där hinken. Ska du gå upp direkt, eller ska du snooza? Ta de svarta eller grå byxorna? Alla beslut du tar under dagen, från dessa första, tar lite viljestyrka. Och vi fattar tusentals beslut varje dag, stora som små.
Ju längre dagen går, desto mindre viljestyrka har du alltså kvar.
Du måste ha en plan när viljan tar slut
Viljestyrkan är helt enkelt inte konstant över tid. Ibland har du en hel tunna fylld till brädden, andra gånger har du bara en liten hink fylld till hälften.
Men förändring kräver ofta att du behöver göra saker om och om igen. Avstå kakan till kaffet. Varje gång, inte bara när du känner för det. Vill du förändra något kan du med andra ord inte bygga det på att du ska vilja göra det varje gång. För det kommer komma dagar då du helt enkelt inte vill. Hinken är tom. Och då blir det inte av.
Frågan är vad du gör då?
3 strategier för att ta sig igenom svackor
Nyckeln är att planera för de gånger du vet kommer komma då du inte har tillräckligt med vilja. Så här kommer några tips på vad du kan göra:
• Ta hjälp av en någon som håller dig ansvarig. Vill du börja träna kan du göra det med en kompis. Välj nån som redan gör det du vill göra, så minskar risken för att ni har en dålig dag samtidigt.
• Välj rätt åt ditt viljesvaga jag när du är viljestark. Vet du med dig att du ibland har svårt att låta bli att äta glass eller godis på kvällen kan du strunta i att köpa hem glass och godis.
• Programmera dig själv. Visualisera helt enkelt steg för steg vad du behöver göra. “Kom hem. Lägg arbetsväskan på sin plats. Ta ett glas vatten i köket. Gå in i sovrummet, byta om. Snöra på mig löpskorna i hallen. Gå ut igen. Börja springa.” Det är förvånande effektivt.
Även viljestarka människor har dåliga dagar
Det här kan låta banalt, som sunt förnuft, men det finns faktiskt forskning på ämnet. Ett par tyska forskare undersökte viljestyrkan hos personer som ansågs vara viljestarka och disciplinerade för att försöka förstå vad som skiljde dem från andra. De fann till sin förvåning att dessa personer inte alls hade mer viljestyrka än andra. Den stora skillnaden var att de planerade sina liv så att de aldrig hade möjligheten att inte göra vad de föresatt sig. De var inte bättre än andra på att motstå glassen i frysen – de såg bara till att inte ha nån glass i frysen.
Viljestyrka är inte oviktigt, tvärtom. Även beslutet att inte köpa hem glass kräver viljestyrka. Och även om vi kortsiktigt har ganska små möjligheter att påverka hur mycket viljestyrka vi har, så går det att träna upp den. Men poängen är att när du kommit på vad du vill förändra, så behöver du göra en plan som tar hänsyn till att din vilja inte alltid kommer att vara lika stark.
“Ren vilja” är helt enkelt inte en strategi.