Parterapi - när ni inte längre når varandra
Varför behövs parterapi?
Hur kan något som var så härligt plötsligt ha blivit så svårt? De flesta relationer går upp och ned, men ibland hamnar vi i lägen där vi inte längre klarar av att lösa dem själva - vi behöver råd och hjälp för att ta oss vidare. När problemen blivit så svåra att man inte hittar en väg framåt. När vi fastnat i destruktiva beteendemönster och kommunikationen inte längre fungerar. När relationen som gav oss energi mest är en källa till konflikter, bråk och tristess med en partner som inte längre förstår oss.
De par som söker sig till parterapi vill oftast hitta tillbaka till varandra och försöka undvika en skilsmässa eller separation. Parterapin blir en nystart för relationen och familjen. Ett sätt att komma närmare varandra och fördjupa sitt samliv.
Men ibland finns det också situationer där man inte kan försonas och konflikterna har blivit för djupa. Då kan parterapi vara ett hjälpmedel för att göra separationen så problemfri som möjligt.
Som parterapeut är jag en tredje part som kan hjälpa er att tydliggöra problemen och hjälpa er att hitta underliggande motiv som hjälper er att fatta gemensamma beslut.
Så går det till
Det första steget är en bedömningsfas som börjar med gemensamt möte tillsammans. Därefter träffar jag er individuellt var och en för sig. Ni kommer att få svara på frågor och fylla i några formulär. Efter det gör jag en bedömning av er situation och lägger upp en personligt anpassad behandlingsplan. Till sist träffas alla igen för ett återkopplingssamtal där jag presenterar analysen och ni kan börja jobba på er relation.
Parterapin fokuserar på områden där ni behöver hjälp och vi kommer att arbeta med hur ni kommunicerarar, era beteenden och era tankemönster. Ni kommer att få konkreta verktyg och strategier att arbeta med. Era sätt att tänka och agera kommer att utmanas.
Få tid att prata klart
I en parterapisession kan det kännas som att tiden flyger förbi. Jag har därför valt att arbeta med sessioner på 90 minuter. Det gör att ni som par kan reflektera och hinna prata igenom det ni vill under sessionen, utan att behöva avbryta efter 45 minuter vilket annars är det normala. Förutom att det självklart känns skönt att slippa avbryta är jag också övertygad om att den totala tiden man behöver gå i terapi faktiskt minskar när man hinner jobba igenom det som kommer upp i sessionen.
Terapimottagning på Östermalm i Stockholm
Min mottagning ligger på Artillerigatan 28, tre minuter från Östermalmstorg i centrala Stockholm, eller så kan vi mötas online via Zoom, Teams, Skype eller Google meet.
Kontakta mig om du har fler frågor, eller boka en tid redan idag
Vill du veta mer får du gärna maila eller ringa på 0768-66 71 81.
Fortfarande osäker på om jag kan hjälpa dig? Läs vad mina klienter säger, eller om min utbildning och erfarenhet. Det går även bra att kontakta mig via mitt formulär, eller boka en tid direkt.
“Jag tog kontakt med Nils för mina problem på jobbet. Trots att jag har utbildning och många års arbetserfarenhet var jag rädd och osäker inför arbetsuppgifter, och obekväm med arbetskamrater.
I dag, drygt ett års samtal och många kleenex senare, har jag börjat förstå hur min självbild påverkar precis alla områden i livet. Jag har hittat sätt att ta hand om mina tankar och känslor, och tycker ganska bra om mig själv nu. Och jag har upplevt förändringar i min vardag, blivit överraskad när jag plötsligt säger ifrån till en kollega eller talar om för min chef vad jag inte är nöjd med - utan att få dåligt samvete eller oroa mig flera dagar efteråt.
Nils har med koncentration och tålamod lyssnat och sedan återkopplat med inkännande, vänlig, smart och snabb förståelse. Jag har vågat och orkat berätta om det mest pinsamma, banala eller skamfyllda, eftersom jag samtidigt kunnat lita på att Nils respons får mig att förlåta och förstå mig själv lite bättre.
Från terapin tar jag med insikten att det är viktigt att ta mig själv och mitt inre liv på allvar, att uppmärksamma, undersöka, och ibland ifrågasätta, mina egna känslor och tankar. Förstod inte riktigt hur avgörande skillnad det kan göra tidigare. “
— Karina, 57