Att välja är att avstå

För 40 år sedan lanserade Georg T. Doran en ny modell för att sätta mål: S.M.A.R.T. Bokstäverna brukar stå för Specifikt, Mätbart, Accepterbart, Realistiskt och Tidsbundet. Sen lanseringen har modellen spritt sig och den används i dag i skolor, på universitet och i företag över hela världen. Det är också den modell för att sätta mål som i princip alla coacher rekommenderar.

Jag är själv ett stort fan av SMART-modellen när den används rätt, men en nackdel med den är att den inte tar upp vad du behöver avstå från.

Ett mål utan plan är bara en dröm

Hur detaljerad en plan behöver vara beror både på dig själv och på vad du vill uträtta, men ett mål utan en plan är bara en dröm. Du behöver inte alltid ha hela vägen fram till målet klar för dig, men du ska veta vad nästa steg är och förhoppningsvis även steget efter det.

Och nu börjar bilden av vad du behöver avstå från klarna. Vill du nå ditt mål kommer du att behöva avstå från en del av de saker eller de vanor som du har i dag. Vill du komma i form kommer du att behöva träna, och den tid du lägger på träning kommer du behöva ta från något annat. Vad? Vill du byta jobb behöver du söka jobb och riskera att få flera nej innan du får ett ja. Orkar du med det? Vill du gå ner i vikt behöver du sluta äta som du gör i dag. Är det värt det?

Man kan tycka att svaren på de här frågorna borde vara självklara. Har man inte redan bestämt sig för att det är värt kostnaden om man satt upp målet?

Vad kostar framgång?

Vi är självklart olika, men vi har alla ett antal mer eller mindre diffusa drömmar om vilket jobb vi vill ha, hur vältränade vi vill vara, vilka resor vi vill göra, vilka saker vi vill uppleva, vilken karriär vi vill göra. Vi matas med bilder av framgångsrika vd:ar, idrottsmän, filmstjärnor, författare, musiker med mera och tänker ibland “jag önskar att jag var lika framgångsrik”. Mer sällan funderar vi över vad vi hade behövt avstå från för att nå dit.

När Magdalena Forsberg, vår kanske främste skidskytt genom tiderna, berättat att hon skulle avsluta karriären var det en av de närvarande journalisterna som frågade vad hon mest såg fram emot. Hennes svar har etsats sig fast i mitt minne:

– Jag ser fram mot att inte hela tiden behöva ha ont nånstans.

Framgång kostar. Det kan vara vänner och familj du kommer träffa mindre eller inte alls, mat du kommer få avstå från att äta, saker du inte längre kommer kunna göra, saker du kommer behöva göra som inte är så roliga, ofta kommer det även att kosta dig pengar. Och tid.

Är det värt det?

Det finns två rätta svar på den frågan: Ja och Nej. Att svaret Ja är rätt behöver kanske ingen närmare förklaring, men även ett Nej är ett bra svar. Att sluta drömma om ett avlägset mål, för att man faktiskt tänkt igenom vad det kommer kosta och kommit fram till att det inte är värt priset, är också en vinst. 

Det frigör dig att ta tag i den där drömmen som faktiskt är värd priset.

Nils Holmlöv

Diplomerad samtalsterapeut och coach från Humanova med
förflutet som flerfaldigt prisbelönt PR-konsult och journalist. Läs mer …

https://www.holmlov.se
Föregående
Föregående

Så tacklar du känslan av hopplöshet

Nästa
Nästa

Det SMARTa sättet att sätta mål