Det SMARTa sättet att sätta mål
En viktig del av coaching handlar om att sätta mål, så här tänkte jag gå igenom en av de vanligaste metoderna för att sätta mål: S.M.A.R.T. Bokstävernas betydelse har varierat lite genom åren men idag brukar de stå för Specifikt, Mätbart, Accepterbart, Realistiskt och Tidsbundet. Modellen lanserades 1981 och används i dag i mängder av olika verksamheter över hela världen.
SMART-modellen utgår från att det finns ett bakomliggande syfte med att uppnå målet. Majoriteten av de som tränar regelbundet gör det ju inte för att det kommer hända nåt speciellt om de lyckas lyfta en viss vikt eller springa en viss sträcka. De tränar för att de vill må bra. Det är det egentliga syftet. Målet är till för att sporra dem och ge dem ett kvitto på att de är på rätt väg.
Gör din dröm konkret
Modellen kommer alltså inte att hjälpa dig att välja mål, men den hjälper dig att formulera en dröm eller önskan på ett sätt som blir konkret och tydligt:
Specifikt innebär att vi klart och tydligt definierar vad målet är.
Mätbart handlar om att det ska vara lätt att objektivt avgöra om målet är uppnått eller inte.
Accepterbart är en språklig kompromiss. I den engelska versionen står A:et för “achievable”, alltså att det är möjligt att uppnå.
Realistiskt betyder att även om det kan vara tufft att nå målet så är det inte så svårt att vi ger upp utan att ens försöka.
Tidsbundet innebär att vi sätter en dag eller ett klockslag för när målet ska vara uppnått. Det sporrar oss och gör det möjligt att se om vi ligger bra till eller om vi behöver korrigera något.
Därför sporras du av SMARTa mål
Ett exempel på ett SMART mål och ett löst formulerat mål kan göra skillnaderna tydligare:
1. Jag ska komma i form
2. Jag ska springa Stockholm Maraton på under 4 timmar 2022
Båda de här målen beskriver ungefär samma önskan, men mål två har Specificerat vad som ska hända: springa ett maraton. Det är Mätbart: antingen kommer du i mål på under 4 timmar eller så gör du det inte. Det är Accepterbart, eller möjligt att uppnå. Om det är Realistiskt eller inte beror naturligtvis på vilka förutsättningar du har, men för de flesta kan ett maraton vara realistiskt (om du ger dig själv tillräckligt med tid att träna) . Och det är Tidsbundet – Stockholm Maraton går i början på juni varje år (när det inte är pandemi).
Jämför det med “komma i form”. “I form” kan betyda olika saker för olika människor, så det är inte Specifikt. Eftersom vi inte definierat vad “i form” betyder går det inte att Mäta eller avgöra om det är uppnått eller inte. Vi vet inte heller om det ens är möjligt att uppnå eller om det är realistiskt. Och det ska inte vara klart till någon viss tidpunkt, så det sporrar oss inte att faktiskt göra något.
SMARTa mål gör det alltså tydligt exakt vad som ska hända och när det ska vara klart. De säger dock inget om hur det ska gå till, eller om det är värt det. Och som jag skrivit om tidigare – när du väl satt ett mål, är det tvärtemot vad de flesta säger inte målet du ska fokusera på.