Nils Holmlöv Terapi & Coaching

View Original

Sluta fokusera på dina mål

Om du någonsin läst en text om ledarskap, tittat på en motivationsvideo eller bara sett en intervju med en framgångsrik idrottsman, så har du hört hur viktigt det är att sätta mål och fokusera på dem. Det underförstådda budskapet är att tydliga mål och målfokusering är förklaringen till att vissa lyckas och andra inte.

Problemet är att det inte är sant.

Mål handlar om vilka resultat du vill uppnå. Vanor är vad du gör för att uppnå de resultaten. Och det är dessa vanor som avgör om du lyckas eller inte.

Problemen med målfokusering

Det finns flera problem med att vi pratar så mycket om mål:

För det första har vinnare och förlorare ofta samma mål. I en berömd studie av violinister som började studera på musikhögskolor kom forskaren K Anders Ericsson fram till att det fåtal studenter som så småningom blev konsertviolinister i världsklass både hade övat mer och övat annorlunda* än de studenter som istället blev fiollärare. Trots likartade mål och talang fick de väldigt olika resultat – för de hade olika vanor.

För det andra kan mål begränsa ditt välbefinnande. Om du bara tillåter dig att vara nöjd när du nått ditt mål kan det bli glest mellan tillfällena. Men fokuserar du på dina vanor kan du vara nöjd varje gång vanan fungerar.

Till sist kan kortsiktiga mål motverka långsiktig framgång. Säg att du vill leva ett hälsosamt liv och bestämmer dig för att åka Vasaloppet för att motivera dig själv att börja träna. Lyckan när du går i mål är såklart stor, men tyvärr återgår väldigt många av oss till gamla vanor strax efteråt – målet är ju uppnått! – och det hälsosamma livet blir inte så långsiktigt.

Vanorna är hela skillnaden

Det här betyder inte att mål är oviktiga, tvärtom. Men när du väl satt ett mål är det dina vanor du ska fokusera på. Vilka vanor tror du att du behöver skaffa dig för att nå målet? Vilka vanor kan du lära dig av andra som redan nått målet? Och kanske det viktigaste av allt - vad behöver du göra för att underlätta för dig själv att bibehålla de nya vanorna?

Att skaffa nya vanor är svårt, och i början är det normalt att misslyckas. Men tänk då på att det inte är dig det är fel på – felet ligger i det system du använder. Kanske har du fastnat i duktighetsfällan?

* Denna upptäckt blev senare känd som 10 000-timmarsregeln när Malcolm Gladwell skrev om den i sin bok Outliers.