Så hittar du rätt terapeut – 5 tips
– Tack för tipset, det är ju som en djungel därute!
Min kompis hade haft svårt att bestämma sig för en terapeut och till slut gett upp googlandet och vänt sig till mig.
– Självklart, det var så lite. Det kan vara svårt att hitta rätt terapeut, men innan du går dit så kan det vara bra att tänka på några saker.
Och så gav jag ytterligare ett par tips som hon borde tänka på innan hon gick till terapeuten för första gången. Och som jag tänkte att även du kan vara intresserad av.
Men först – hur hittar man en terapeut?
I terapi pratar man ofta om det allra mest personliga och att dela terapeut med sin kompis kan kännas konstigt. Går någon av dina vänner i terapi kan hens terapeut däremot säkert rekommendera en kollega.
Har du ingen kompis som kan tipsa dig så kan du Googla på terapeut och ortnamn. Där kommer du hitta både terapeuter och sajter med listningar över terapeuter.
När du sen ska välja terapeut finns det några saker du bör göra:
1. Tänk på varför du vill gå i terapi
Du behöver inte ha någon “giltig” anledning att gå i terapi men att veta varför du söker hjälper både när du ska välja terapeut och när ni ska komma igång. Även om du inte kan sätta fingret på exakt vad det är finns antagligen en anledning till att du valt att ta steget just nu. Vad är det? Vill du förstå dig själv bättre? Har du länge dragits med något som plötsligt blivit akut? Är det något som skaver även om du inte vet exakt vad? Min poäng är att du förtjänar att må bra och var det länge sen du gjorde det bör du ta tag i det. Ibland räcker det med bara ett par samtal för att komma på banan igen.
2. Kontrollera att terapeuten har relevant utbildning
Terapeut är inte en skyddad titel, så vem som helst kan egentligen kalla sig terapeut, men professionella terapeuter är nästan alltid medlemmar i någon organisation, har ett diplom eller är certifierade eller motsvarande. Framgår det inte av sajten, fråga.
3. Kontrollera om terapeuten kan hjälpa dig
Den som letar efter en terapeut märker snabbt att det finns en rad olika inriktningar (Schema, Act, KBT, Psykosyntes, Gestalt bland många andra) som skiljer sig åt både vad gäller process och vilka typer av problem de fokuserar på. För en lekman kan det ta tid att sätta sig in i skillnaderna. Ett snabbare sätt är att helt enkelt kontakta terapeuten och beskriva varför du söker just nu och om det är något terapeuten har erfarenhet av.
4. Kontrollera om du och terapeuten passar för varandra
Det kan bero på kön, åldersskillnad, personlighet, kostnad eller miljön där man träffas, men ibland stämmer det helt enkelt inte. Många terapeuter erbjuder ett kort första möte för att säkerställa att detta inte är ett problem.
5. Lita på din magkänsla
Det första mötet är inte en session, och det tar oftast ett par tre gånger innan du verkligen vet om terapeuten är någon du känner att du kan lita på. Men lita på din magkänsla. Känns det inte rätt, ta upp det med terapeuten. Sannolikt har även terapeuten känt av samma sak, och kan rekommendera någon annan.
Förhoppningsvis gör de här tipsen det lite lättare för dig att hitta rätt, och skulle du ändå inte hitta någon så är du mer än välkommen att kontakta mig även om du bara vill att jag rekommenderar någon annan.
–––
Undrar du något om hur jag jobbar eller om coaching och terapi? Ring eller maila mig. Du stör inte, tvärtom tycker jag bara det är roligt. Eller gör mitt personlighetstest – du får resultatet inom några minuter.