Du förtjänar att må bra
Är det normalt att ständigt bara bita ihop och gå vidare? Hur vet man om man behöver coaching eller terapi? Hur vet man när det är dags att be om hjälp? Det här är frågor som många ställer sig och som inte har några enkla svar, men en sak kan vi slå fast redan nu: det är inte frågor som människor som har det toppen ställer sig.
I film, på tv och i sociala medier matas vi av bilder där lycka utmålas som ett normaltillstånd. Det är det såklart inte, och det finns forskning som tyder på att just skillnaden mellan de idealiserade bilder vi ser på sociala medier och hur vanliga människor faktiskt lever gör oss mer olyckliga.
Paradoxalt nog går mängder av människor samtidigt omkring och mår dåligt i månader och år, utan att tänka på att det kanske är något de borde söka hjälp för.
Att känna sig nere är normalt – men inte i månader
Att vara nedstämd, ledsen, förkrossad, arg och frustrerad hör till livet, på samma sätt som glädje, upprymdhet och stunder av ren lycka också är det. Inga av de här känslorna är självklart permanenta, de kommer och går under dagen och över perioder kan de positiva eller negativa överväga.
Så vilken balans mellan positiva och negativa känslor är normal? När jag själv för ett antal år sedan gjorde ett enkelt självtest som tagits fram av Karolinska Institutet trodde jag först att stod fel i instruktionerna. Frågorna fokuserade bara på hur jag mått de senaste två veckorna!
”Två veckor!?” tänkte jag ”jag har ju mått dåligt i år!”
Men det var inget fel på instruktionerna – det som var fel var min uppfattning om vad som är normalt. Jag reagerade inte förrän det gått ett par år.
Vad skulle du säga till en vän i din situation?
När vi tänker fysisk hälsa är det här rätt självklart för de flesta. Om vi vaknar med lite feber en dag blir vi inte särskilt oroliga – ingen vill ju ha feber, men vi vet att det är normalt att bli förkyld ibland. Ingen tycker däremot att det är rimligt att stå ut med ens lite feber någon längre tid, och sjukvårdens rekommendationer är att söka vård om febern inte gått ned efter fem dagar.
Vi borde inte resonera annorlunda när det gäller psykisk hälsa. Det är normalt att livet går upp och ned, att bättre dagar följs av sämre och att det kommer perioder där antalet dåliga dagar är betydligt fler än antalet bra. Men tidsperspektivet är alltså veckor – inte månader eller år. Om antalet dåliga dagar helt tar överhanden och det inte gått över efter ett par veckor, då är det dags att göra något.
En bra övning är att fundera på vad du skulle säga till en vän som befann sig i din situation. Kanske finns det något mindre du kan förändra själv, här och nu?
För minns du inget annat av den här texten vill jag att du tar med dig detta: Du förtjänar att må bra, och är det länge sen du gjorde det är det faktiskt dags att ändra på något.