Nils Holmlöv Terapi & Coaching

View Original

Du blir vad du äter

“Du blir vad du äter” är en legendarisk reklamkampanj för Wasa knäckebröd. Bilden av ett finger som petade på en mjuk, söt limpa förde tankarna till den lite för runda mage många av oss bär omkring på och inte alltid är helt nöjda över.

För alla vet att käkar man dåligt så mår kroppen dåligt. Glass, kakor, fet mat och läsk känns bra för stunden, men i längden leder det till igenkleggade blodkärl och för många kilon runt midjan.

Så idag är det många som tänker på vad de stoppar i sig. Man kanske syndar lite på helgen, men på det hela taget har man en sund livsstil. Och även de som har en väldigt avslappnad attityd till mat undviker sån’t som är direkt giftigt för kroppen.

Men när det gäller det gäller vår hjärna slarvar de flesta av oss desto mer.

Du blir vad du läser

Precis som vår kropp påverkas av vad vi stoppar i munnen så påverkas vårt sinne av vad vi stoppar i huvudet.

Vi översköljs numera av nyheter på radio, tv och internet, och surfar på sociala medier. Just sociala medier har i flera undersökningar pekats ut som en bov när det gäller hur vi mår.

Det kan finnas flera anledningar till att vi blir nedstämda av sociala medier:

  • FoMo (fear of missing out) eller rädslan för att vi ska missa nåt kul som händer

  • Vi är sociala varelser, vilket inte minst den pågående pandemin visat. Vi behöver helt enkelt träffa människor på riktigt för att må bra. Sociala medier kan inte tillfredsställa det behovet.

  • Vi får en orealistisk bild av att alla andra lever fantastiska liv och blir avundsjuka när vi jämför med våra egna högst normala liv med novemberregn och att vara den sista som hämtar sina barn på dagis.

Men även vanliga nyheter påverkar oss.

Idag ser vi hot hela tiden, överallt

Genom årmiljonerna har våra hjärnor utvecklats till att fokusera på potentiella hot och faror. Våra förfäder hade kanske varit lyckligare om de stannade upp för att njuta av den vackra utsikten, men om de då missade lejonet som låg på lur så fick de inga barn.

Evolutionen har gjort att våra hjärnor är fenomenala på att upptäcka faror och hot, och det är den psykologiska förklaringen till att medier tenderar att skriva så mycket om skandaler, katastrofer och olyckor. Det är det som leder till klick.

Skillnaden mot Afrikas savanner för hundratusentals år sen och dagens samhälle är påtaglig. När våra förfäder såg faror och hot som fanns i deras omvärld styrde det nästan direkt deras handlingar. På olika sätt behövde de på en gång börja agera för att avvärja hotet. 

Och det är så stress är tänkt att fungera. Vi identifierar ett hot i vår omgivning som får stresshormoner att strömma ut i blodet så att vi blir redo att kämpa eller fly. När faran är avvärjd kan vi slappna av igen.

Men många av de hot vi läser om i media kan vi inte göra något åt. Det skjuts, det sprängs, det är naturkatastrofer, krig och olyckor – en del på nära håll, men mycket på andra sidan världen – som inte leder till någon handling. Vi sitter framför tv:n hemma i soffan och blir stressade men kan inte agera.

Så vad kan du göra?

En mental diet

Fler och fler förespråkar att helt sluta läsa nyheter och sociala medier. Om nyheter och uppdateringar på sociala medier gör dig stressad och deprimerad borde väl lösningen vara att helt avstå från dessa? Men för många är det kanske inte realistiskt att helt isolera sig från omvärlden. Men här kommer tre enkla saker du kan göra:

  • Bestäm dig för en tid på dygnet då du läser nyheter och sociala medier, och sätt en gräns för hur länge du får läsa

  • Rensa i ditt sociala medieflöde. Har du vänner som hela tiden sprider nyheter från sajter som gör dig deprimerad? Avfölj vännen, eller blockera den nyhetskällan

  • Träna om du känner dig stressad. Vi är byggda för att rent fysiskt agera på hot, och genom att träna får du utlopp för stressen

Vad brukar du göra när du blir stressad? Skriv gärna i kommentarerna